17 January 2011

Resepi #002: Bone Stik (bone marrow soup)

Salam.

Dah lama saya tak kongsi resepi. Resepi kali untuk yang suka gilerr makan tulang kambing @ gearbox. Resepi ni versi saya. Mungkin lain orang lain la kot caranya. Jom cekidaut!


Tumbuk (separuh lumat) bawang merah, bawang putih & halia diketuk.


kentang dan lobak yang sudah dipotong ikut suka hati.


3 jenis sos: sos life cili & tomato dan sos cili lingham's
kenapa lingham's? sebab sos ni bagi rasa pedas² sedap. Hehe..


bagi close up sikit. Kalau makan dengan western food lagi sedap!


Rebuskan bahan² yang ditumbuk bersama tulang.
oo.. jgn lupa, letak jugak kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.

Rebus tulang ni, ambil masa 4 jam. Sila pastikan gas anda mencukupi :P



Ini rupa bila sudah 2 jam merebus. Lamanya T__T
Dah boleh masukkan kentang, lobak, sos dan juga sedikit rempah sup.


Ok sudah siap untuk di makan bersama Loti roti.
(malas nak letak daun sup/bawang/ketumbar)
Jangan lupa sediakan straw untuk menyedut sum².



p dot s: Kalau tak suka kambing, boleh juga digantikan dengan daging lembu.



4 ucapan cinta:

juneHalim said...

sos lingams tu mmg sedap kan. suka!

resepi ni pon suka jgk.nk try la.hubby jun ske giler kambeng.. ;D

Haliza Haron said...

a'ah sos linghams tu wajib ada dlm list kalau belanja dapur.

laa.. same la kite. hubby pon suke giler mkn kambeng ni. tp susah skit la nak cr gearbox ni.

aeshcame said...

lingam sos ada jual lg ke..hehehe dh lama x nampak dia..thx for the share.. kena try nih..

Haliza Haron said...

aeshcame:
ada, kat mana² pasaraya pn ada tp maybe x byk stock kot.
welkam dear, harus try. hehehe..

 
Blog ini telah diubah sikit jek oleh haliza dari template suckmylolly.com