01 December 2010

Pertanyaan kali kedua buat aku R.I.M.A.S lah!

Huh! sebulan sekali baru ada update kat blog ni. Dah makin malas nak taip, dah makin malas nak login blogger. Hanya tahu nak login Facebook je.. Haha..

Ok². Sebelum banyak dan panjang lebar punya alasan saya bagi, baik teruskan apa yang nak cerita ni.

Alkisah...

Ini kali kedua soalan yang sama dari orang yang sama pada ulangbulan yang ke-6 yang lepas. Alah macam biasa lah kalau dah kahwin tapi takda lagi tanda² kehamilan. Agaknya terlebih risau kot aku ni berdua berkepit je dengan laki. Saya ni takda lah marah kalau orang tanya. Tapi lebih kepada R.I.M.A.S. Tanya sekali cukup la. Lagipun kau ada mata, pandang la dengan mata kau. Agak² perut saya ni boyot. Ada lah hasilnya tu. Bila tengok saya ni slim je tu tandanya rezeki belum berpihak pada saya. Siapalah yang tak mahu zuriat sendiri. Aje gile!

Saya ni walaupun tanda² hamil tu takda lagi, tapi dah over excited tengok² baju baby kat blogshop, borak² & berangan² dengan husband nak anak berapa orang, nak namakan apa. Macam² lah. Nasib lah berangan tu FREE. Nasib baik jugak la berangan tentang anak takda tumbuh jerawat. Haha!

Eh! kalau tumbuh jerawat tu maknanya kuat berangan ke?

Da mula nak lari tajuk la tu..

Lepas beli sarapan tu saya bergosip & bercerita dengan husband yang akak jual nasi lemak tu tanya LAGI soalan cepumas tapi kali ni berpakej. Berpakej tu ala² mengkondem. Dia tak kondem saya tapi dia kondem diri sendiri dan jugak melemahkan semangat orang yang dengar (saya la tu). Akak tu cakap, nanti kalau dah ada anak rasa malas nak bersama dengan suami. Seminggu sekali pon dah malas (Apakah? Pemalas betul la akak ni). Akak tu cakap lagi, rasa dah tak seronok macam mula² dapat dulu (?) (Hah? apa yang akak tu dapat masa mula² dulu?). Banyak lagi la yang dia pot.pet.pot.pet tapi malangnya saya tak amik port sebab macam tak beri apa² input langsung yang dia pot.pet kan itu.

Tapi saya diselamatkan dengan kata² dari akak jual roti jala. Akak yang jual roti jala ni saya agak dia Indonesian bukan Indomie tau. Sebab ada slang jawa pekat sikit. Akak roti jala (suka-suki je beri nama) ni pun kahwin dalam 1½ tahun tapi masih belum ada anak lagi. See orang yang da lama kahwin pon belum ada rezeki lagi. Akak roti jala tu cakap "Jangan lah cakap begitu, mudah²an bertambah seronok la bila dah ada anak". Ya Allah, sejuk hati saya dengar. Positif betul akak yang jual roti jala tu.

Itu la MELAYU suka kondem² dan lemah² kan semangat orang (Bukan semua tapi ada yang sama fikiran macam akak jual nasi lemak). Saya yang belum setahun jagung kahwin ni masih banyak lagi ilmu² yang belum diceduk. Masih banyak lagi yang perlu belajar. Saya jadi takut kalau ada yang kondem² macam ni. Terdetik jugak dekat hati ni. Betul ke? Akan jadi ke macam tu bila dah ada anak? Suami jalan sebatu kedepan. Isteri dan anak terkedek² jalan kat belakang. Pernah nampak kan?




p dot s: Post kali ni macam tersama pula dengan June. Situasi je berbeza tapi kejadian yang sama pada ulangbulan yang ke-6. Agaknya bulan ke-6 ni orang sekeliling da mula bzbody.


5 ucapan cinta:

juneHalim said...

ahaks! sama kan?

apa la kakak nasi lemak tu, tak elok la gtu, patah semangat kita ni ha dengar cam tu tau. mudah2han tak la begitu ye x.
tu kan buah cinta yang di harap2kan.haish!

kak roti jala sangat positif. i like! :D

Haliza Haron said...

June:
tu la. mcm berjanji pulak nak sama. ahaha..

akak jual ns lemak tu byk mulut. suka je nk kondemkn org lain. rasa mcm nk cubit².

kite pon suka akak roti jala tu. :)

^^mrs.deana^^ said...

babe..,biasala 2 kna soklan2 yg blh wat kdg2 kte tensen!!tp nk wat cmnekn,dh blm de rzeki lg,xkn nk pksa2 plak...dorg yg kondem2 2,mentaliti agak kurenglaa...hahaha.sabo jela!!

~ THALHA ~ said...

dear, sama lah. me pun dah mula dihujani persoalan yang merimaskan tu. :(
tapi, akak jual nasi lemak tu memang tak patut la. if kasih sayang dia dah makin hambar pas ada anak, jangan samakan dengan naseb orang lain. apa le. positip betul kakak jual roti jala. cam tulah. sapa yang tak nak anak. tapi itukan urusan Allah.
tak pe la babe. chill! :)

Haliza Haron said...

Deana:
Itu la, deorg ni mcm tak bole nak pk plak. tu semua bkn urusan kita. tp kita yg diajukan soalan tu mmg rimas & mls nak layan.


Thalha:
soalan ni mmg bkn ramalan da. mmg akan di tanya bila da kahwin. tp agak² la kan tanya. Sekali cukup la. ni da masuk 2 kali mmg kita da rimas. Menyampah pon yek.

Kita suka kata² akak jual roti jala tu :)

 
Blog ini telah diubah sikit jek oleh haliza dari template suckmylolly.com