13 January 2010

Hand Bouquet & Kedai Bunga

Dah nama pun perempuan. Memang tak boleh nak lari dari bunga. Kalau tanya saya, saya tak berapa gemar sangat ngan bunga² ni. Apalagi nak menghias. Lemah seluruh badan mak! Tengok aje la inspirasi hantaran saya, takda bunga kan? hehe..

Ok². bukan nak cerita pasal hantaran. Tapi nak cerita pasal hand bouquet. Kononnya nak DIY sendiri. Ada jugak search² kat internet. Banyak sangat pilihan. Eh! bagus lah kan banyak pilihan. Tapi pening jugak bila orang yang tak minat bunga tapi buat searching tentang bunga dan nak ingat segala mak nenek bunga punya nama. Fuh!

Dah search gambar kat gugel, baru teringat nak cari kedai bunga. Saya terjumpa blog 17dec2009 yang beli bunga secara online di irtrade2u. Ini berita baik ni. Malas nak meround bandar JB ni. Penat badan kalau cari tapi tak jumpa apa yang kita hendak. Bukan tak jumpa kedai bunga tapi takut tak jumpa macam harga yang irtrade2u tawarkan. Beli lagi banyak, lagi banyak dapat discount. Tapi ingat kena register dulu ye!

Tapi bila baca FAQs kat
irtrade2u macam da hampa sikit. Majlis saya pun da kurang dari sebulan. Saya pun tak berani nak ambil apa² risiko. Tiba² ting! idea muncul nak pergi survey kedai bunga yang berdekatan dengan rumah saya, Permas Jaya(ceh! mcm feymes je nak sebut nama kawasan rumah ko!).

Saya dapat harga murah jugak! kalau beli satu bundle ada 24 kuntum dengan harga RM19.50 gred A1 with net. Murah kan? Da jimat kat delivery cost dan sudah tentu saya tak perlu risau kalau bunga tu layu(time beli) ke on the spot saya boleh complain. Yey! Tak sia² jugak survey. hehe..

Oh lupe. Saya hanya tanya rose je, sebab orang kedai bunga tu cakap rose sangat romentik utk dijadikan hand bouquet. Bukan saya yang cakap eh!

So sapa² yang duduk area jb kalau jumpa kedai bunga yang lagi murah & segar bugar, inform saya eh! Saya pasti serbu. hehe.. Tapi kalau ada yang nak tau kedai bunga yang saya maksudkan, boleh tanya je di kotak comment. Jangan malu²!


p/s: video tutorial hand bouquet


13 ucapan cinta:

NahWaL said...

liza ko ni nak kena ke apa? lagi 22 hari je, cepatla book bunga rm19.90 tue! it cant get any cheaper than that for gred A. cepatla! aku plak risau. huhuhu.

Haliza said...

nawal:
alamak! ade org sudah bebel la. hehe.. dia ckp kalo nk tempah lg seminggu majlis baru roger dia.

sy tgh wat calculation nk beli bape bundle la. 1 hand bouquet yg tak besar n tak kecik sgt pkai bape kuntum ek? mmg fail la bab bunga2 cinta nih. huhu..

NahWaL said...

haritu aku buat kecik2 pon dalam 12 kuntum jugak. Better lagi banyak. save dalam 2 dozen. 24. itu kalao santek. and tengok bunga tu bloom macam mana. Jangan kedekut. bunga tu dalam gambar banyak. hehehehe.

Haliza said...

nahwal:
o0o0.. ok² thanks. kalau terlebih beli pon still bole gune utk sirih junjung kn.

mizz eyta said...

da tau by ym..hee..
kalau jd handbouquet sis nt..
leh watkan ita punye nt ea..
heee...

NahWaL said...

hhehehe yezza

Haliza said...

eyta:
insha allah bole. hehe..


nawal:
tq dear. hehe..

orkidesa said...

hai..

nak tanya kedai tu kt mana?..

tgh mencari gak kedai bunga di jb tapi xde masa sbb keje di kl.. huhuhu... plan pun nk tempat kt irtrade2u tapi klu beli terus lagi senang...

Haliza said...

orkidesa:
hi. awk jb area mane eh?
kedai tu betul² dekat ngan Jusco Permas Jaya. ni address nye:

Shine Florist
No.4 Jalan Permas 9/3,
Bandar Baru Permas Jaya

Tel: 07-388 2443
email: shineflorist@yahoo.com
h/p: 012-721 9131 (Celine)

Try la survey kat situ. tuh la kn. susah kdg beli online. sbb takot tak puas ati. hehe..

orkidesa said...

Okay, thanks for the adress..
umah family saya kt kota.. tapi kt kota xde florist sgt.. tu yg kene survey kt jb..

ni pun nk survey pakej perkahwinan kt jb.. huhuhu... susahnyer klu kg jauh...

You amik pakej mana for your wedding?

Haliza said...

orkidesa:
welkam dear. kat kota xder florist? kat bandar kota tuh pun xder ke? ala ciannyer u kena gi jb cr bunga.

takpe u servey awl² taw. jgn buat last minit.

bridal i amik kat pasir putih area Pasir gudang.

diri aku said...

hye haliza...
jus bump into ur blog..baru tau u dari permas..jun ex permas jugak..=D huhu..malu jek ngaku gtu..owh kt permas ade florist ek?baru tau...nyway thnx for the info..mmg tgh dok kalut cr kedai bunga kt area2 PG-masai..kt pasir putih ade bridal ek??kt ne eh???hohoho..jun kje kl so masa nk mencari agak padat sendat...owh ssh nyer...leh x kongsi2 tmpt u cr brg ngn jun?ni my emel: violette_bear@yahoo.com.sg do emel me k..thn dear..

Haliza said...

hai jun, a'ah kat permas ade florist. dekat je ngan jusco. bunga pon cantik² gak. tp kena tempah dulu.

Kat pasir putih ade bridal. nnt sy email awk. awk kawen buat kat jb eh?
kat kl pun rasenyer lg byk pilihan. :)

 
Blog ini telah diubah sikit jek oleh haliza dari template suckmylolly.com